Leidinggeven aan verandering

woensdagen 27 september, 11 oktober en 8 november 2017

Lucas Academie organiseert in samenwerking met PBT een leiderschapstraject ‘Leiding geven aan verandering’.
Het traject bestaat uit drie dagdelen in het nieuwe schooljaar en is gericht op de leidinggevende met al enige ervaring, die zich wil ontwikkelen tot een flexibele en toekomstgerichte schoolleider, die continu op zoek is naar verbetering en vernieuwing. Inhoudelijk staan de volgende uitgangspunten centraal:
  • Toekomstgericht onderwijs
  • Hoe ga je om met veranderingen, nu en in de toekomst?
  • Hoe blijf je flexibel en houd je je blik naar buiten gericht, open voor ontwikkeling?
  • Hoe leer je ‘out of the box’ denken, en je niet belemmeren door de bestaande kaders?
Deze thema’s passen bij de professionaliseringsthema’s 6 (leiding geven aan verandering) en 7 (toekomstgericht onderwijs) van het Schoolleidersregister. Deze professionaliseringsactiviteiten kunnen dan ook via de lijn van informeel leren bij het Register worden aangeboden.

1) Theorie
Op woensdagmiddag 27 september is er een eerste bijeenkomst op de Saffierhorst waarin de ‘verdieping vooraf’ centraal staat. We maken kennis, behandelen de gelezen literatuur (Ontketen de Vernieuwing van Arend Ardon) en gaan aan de slag met een gastspreker uit het bedrijfsleven die ons meeneemt in de veranderende (technologische) omgeving.      
                                                                                                     
2) Bedrijfsbezoek  
Op woensdagmiddag 11 oktober 2017 brengen (en bekijken) we de theorie in de praktijk tijdens het bedrijfsbezoek. We gaan op bezoek bij IBM (ism een aantal startups) en gaan aan de slag met het thema ‘leiding geven aan verandering’. Wat nemen we mee uit de verdieping vooraf en hoe ziet dat er binnen het bedrijfsleven uit? IBM geeft ons samen met een aantal startups een kijkje in de keuken. Hoe geven zij leiding aan verandering en waar stuur je op? Hoe creëren zij een cultuur waarin iedereen nieuwsgierig blijft en elke dag de lat een beetje hoger wil leggen? Wat is daarvoor nodig? Wat stimuleer je en waar reken je op af?

3) Follow up   
Tijdens de laatste middag, op woensdag 8 november, vertalen we op de Saffierhorst het geleerde naar de eigen schoolpraktijk. Startups werken hun businessmodel vaak efficiënt uit in een Business Model Canvas en bouwen hierdoor handige checkmomenten in om snel een volgende stap te kunnen zetten. Speciaal voor het onderwijs hebben we samen met een startup (Professional Rebel) een nieuwe variant hiervan gemaakt: het Education Model Canvas. Aan de hand van dit model vertalen we het geleerde naar een concreet plan voor de eigen praktijk
Trainer


Antoinette Gillet; directeur SWS Balans
Anko Goudswaard; locatiedirecteur ISW Gasthuislaan
Edith Hilbrink; projectleider PBT
Emilie de Vries Schultink; senior projectleider PBT
Datum
woensdagen:
(1) 27 september 2017
(2) 11 oktober 2017
(3) 8 november 2017
Tijd
14.00 - 17.00 uur
Locatie
Lucas Onderwijs,
Saffierhorst 105, Den Haag
11 oktober naar het IBM
Doelgroep
PO/VO
Thema
Leiderschap
Kosten & annuleren
Er zijn geen deelnamekosten.
Annulering tot 1 week voor de bijeenkomst is kosteloos, hierna zal  €25,- in rekening worden gebracht bij de school voor reeds gemaakte kosten.
Bijzonderheden
De professionaliseringsuren (14 uur) worden vermeld op een certificaat dat u na afloop ontvangt.
Inschrijven
Klik HIER om in te schrijven.