Ontwerpatelier: OOL in je klas

donderdagen 28 september, 16 november 2017 en 1 februari 2018

Binnen het ontwerpatelier maak je kennis met Ontwerpend en Onderzoekend Leren (OOL) en leer je zelf lessen en projecten te ontwerpen waarin je jouw eigen accenten legt en OOL integreert binnen de thema’s op jouw school.
Het ontwerpatelier bestaat uit drie bijeenkomsten:

1. Starten met OOL*
We starten met een introductie van Ontwerpend en onderzoekend leren. Je gaat zelf een deel van het ontwerpproces ervaren en je gaat naar huis met praktische lesideeën om uit te voeren in de klas.

2. In je eigen thema
In de tweede bijeenkomst gaan we aan de slag met het opstellen van een goede onderzoeks- en ontwerpvraag. Hiervoor gebruiken we een stappenplan waarmee we bij vrijwel elk thema een goede OOL-vraag kunnen bedenken. Dat is handig, want zo hoeft het invoeren van OOL niet perse meer tijd te kosten in de klas.

3. Ontwerpproject vormgeven
In de laatste bijeenkomst gaan we, op basis van de eerder opgestelde vragen, zelf een ontwerpproject vormgeven. Hiervoor maken we gebruik van creatieve ontwerptechnieken, die op handige kaartjes zijn uitgewerkt. Het project kun je  zo opzetten dat het past bij jouw leerlingen, thema's en school.

Het heeft absoluut een meerwaarde om met minstens één collega van dezelfde school deel te nemen!

*Het is aan te raden om voor de eerste bijeenkomst  de e-learning 'Ontwerpend leren' gedaan te hebben.
Trainer
De workshops zullen geleid worden door Joke Visschedijk en Nadine Rodewijk.

Joke is ontwerper van spellen en leermiddelen en ontwikkelaar van lesmateriaal op het gebied van ontwerpend leren bij ontwerpbureau Meeple. Daarbij is Joke Visschedijk coach van First Lego League teams en geeft ze regelmatig ontwerp- en maakworkshops voor kinderen op scholen en BSO's.

Nadine is industrieel ontwerper en werkt bij het Wetenschapsknooppunt ZH|TU Delft als ontwikkelaar van lesmateriaal op het gebied van ontwerpend leren. Daarnaast geeft zij les op het ISW Hoogeland als docent Onderzoek en Ontwerpen.
Datum
donderdagen:
1) 28 september 2017
2) 16 november 2017
3)  1 februari 2018
Tijd
17.00 - 20.00 uur
Locatie
Groen van Prinsterer
Paradijsstraat 51, Den Haag
Doelgroep
Leerkrachten van groep 1-8, die een vliegende start met Ontwerpend en onderzoekend leren willen maken.
Thema
OOL
Kosten & annuleren
Er zijn geen deelnamekosten. 
Annulering tot 1 week voor de bijeenkomst is kosteloos, hierna zal  €25,- in rekening worden gebracht bij de school voor reeds gemaakte kosten.
Bijzonderheden
De professionaliseringsuren (9 uur) worden vermeld op een certificaat dat u na afloop ontvangt.
Inschrijven
Klik HIER om in te schrijven.