Designed by kids: ontwerpwedstrijd voor de hele klas

dinsdagen 13 februari en 13 maart, woensdag 16 mei 2018

Hoe kunnen kinderen op een leuke manier de tafels leren? Dat is de opdracht van de ontwerpwedstrijd Designed by kids. Zo'n 15 klassen van verschillende Lucas-scholen gingen je voor en bedachten allerlei gave ontwerpen. Durf jij samen met jouw klas deze uitdaging ook aan?
Designed by kids bestaat uit 3 bijeenkomsten:

1. Introductie en brainstormtechnieken*
In de eerste bijeenkomst oefenen we, na een introductie op het project, met brainstormtechnieken. Extra aandacht gaat uit naar handige tips over brainstormen in de klas. Wat kun je bijvoorbeeld doen als leerlingen vastlopen?

Tussen bijeenkomst 1 en 2 ga je dit in de praktijk brengen: de leerlingen in je klas bedenken verschillende ideeën om op een zo'n leuk mogelijke manier de tafels te leren.

2. Van pril idee naar prototype
Bij de tweede bijeenkomst bespreken we de bedachte ideeën van je leerlingen en geven we tips voor het uitwerken van de concepten en het prototype maken. Zo weet je waar je specifiek op kunt letten bij de volgende ontwerpstappen.

Vervolgens ga je samen met de leerlingen verder met de ideeën. De leerlingen werken deze verder uit en elk groepje maak een prototype dat getest kan worden. Elke klas kiest uiteindelijk één klassenwinnaar**: dat ontwerp wordt gepresenteerd bij de finale.

3. Finale in het Science Centre Delft
Tijdens de finale in het Science Centre presenteren alle klassenwinnaars hun ontwerp aan de andere deelnemende klassen en een vakjury. Ook kunnen de leerlingen dan zelf het Science Centre bezoeken. Voor het winnende ontwerp zal er een passende prijs zijn!

Bekijk ook de filmpjes 'Ontwerpend leren in de klas', waarin deze ontwerpopdracht is uitgevoerd: Les 1 en Les 2.

*Het is aan te raden om voor de eerste bijeenkomst  de e-learning 'Ontwerpend leren' gedaan te hebben.

**NB: per school kunnen maximaal 2 ontwerpen naar de finale.
Trainer
Leon Dirks zal de workshops leiden. Hij is industrieel ontwerper en werkt bij het Wetenschapsknooppunt ZH|TU Delft als ontwikkelaar van lesmateriaal op het gebied van ontwerpend leren.
Datum
1) dinsdag 13 februari 2018
2) dinsdag 13 maart 2018
3) woensdag 16 mei 2018
Tijd
bijeenkomsten: 16.00 - 17.30 uur
Finale: 09.00 - 12.00 uur
Locatie
De bijeenkomsten zullen op een van de deelnemende scholen plaatsvinden. De finale is in het Science Centre van de TU Delft.
Doelgroep
Leerkrachten groep 5-8
Thema
OOL
Kosten & annuleren
Er zijn geen deelnamekosten.
Annulering tot 1 week voor de bijeenkomst is kosteloos, hierna zal  €25,- in rekening worden gebracht bij de school voor reeds gemaakte kosten.
Bijzonderheden
De professionaliseringsuren (6 uur) worden vermeld op een certificaat dat u na afloop ontvangt.
Inschrijven
Klik HIER om in te schrijven.