De LucasAcademie maakt podcatst over verschillende onderwerpen. Hieronder een overzicht van de al uitgebrachte podcasts.
Burgerschap
In de Podcastserie Aan tafel bij Lucas besteden wij aandacht aan burgerschapsonderwijs, om scholen te helpen tot een aangescherpte inrichting van het burgerschapsonderwijs te komen. In de serie is aandacht voor wat burgerschap is en wat de aangescherpte wetgeving inhoudt. Ook besteden we aandacht aan wat dit voor scholen betekent én wat zij kunnen doen om goed burgerschapsonderwijs te kunnen bieden. De podcastserie is te beluisteren via Spotify.
Wil je meer weten over deze podcastserie? Bekijk dan de intranetpagina.
Kijk voor meer informatie, voorbeelden en hulpmiddelen rondom burgerschapsonderwijs op jouw school ook eens op de intranet de Burgerschapspagina van Lucas Onderwijs.
Armoede is topsport
In deze aflevering bespreken we de activiteit ‘Armoede is topsport’. Deze bijeenkomst werd verzorgd door Boy Zandbergen van Onzichtbaar Den Haag. Tijdens deze activiteit konden deelnemers zelf ervaren hoe het is om in armoede te leven en voor welke keuzes je komt te staan. Verder aan tafel Charlie Ortega van Stichting Leergeld Den Haag en Marit Dries directeur van KC Balans. Presentatie: Sjoerd van de Vijver van Hofstad Lyceum. Deze aflevering is te beluisteren via Spotify en Apple Podcasts.
Gedragsparade
De Gedragsparade voor het VMBO van 11 oktober 2022 op de Heldring Business school staat centraal in deze aflevering. Aan tafel zitten Amar el Ajjouri en Steven Pont. De presentatie is in handen van Annette Burgers van het Edith Stein college. Deze aflevering is te beluisteren via Spotify en Apple Podcasts.
Feedback in de klas
Deze keer gaan we in op de activiteit 'Feedback in de klas' (po/vo) met Stijn Vanhoof. Stijn is verbonden aan de Karel de Grote hogeschool in Antwerpen en verzorgde deze webinars voor de LucasAcademie in oktober en november 2022. De presentatie is in handen van Flemming de Graaf, docent maatschappijleer bij het Hofstadlyceum en trainer bij Toetsrevolutie. Gasten zijn Amanda ter Steege en Lianne Kusse. Beluister de aflevering via Spotify en Apple Podcasts
Publicatie Kernwaarden Lucas Onderwijs
Aan tafel bij Lucas worden activiteiten van Lucas Onderwijs en de Lucas Academie besproken. Deze maand voeren we het gesprek over de kernwaarden van Lucas Onderwijs. Deze kernwaarden zijn onlangs herijkt. Samen met Ingeborg van Wel, Sandra Jellema en Maartje van Groningen geven we lading aan de nieuwe kernwaarden. De presentatie is in handen van Sjoerd van de Vijver. Beluister de aflevering via Spotify en Apple Podcasts.
Close reading
In de aflevering van deze maand voeren we het gesprek over de leergang Close Reading, een aanpak om samen met leerlingen een boek of tekst echt te doorgronden. Aan tafel vandaag Tony van Dalen van Expertis en twee collega's die de leergang volgen. De presentatie is in handen van Sjoerd van de Vijver. Beluister de aflevering via Spotify en Apple Podcasts.
Anton Horreweg
In maart 2023 voerden we het gesprek over het boek ‘Als je leerling stil is’ van Anton Horeweg. Anton was te gast tijdens de Gedragsparade PO op 22 maart 2023. Aan tafel gaat Sanne van Veen-Alblas in gesprek met Anton over zijn boek.
Beluister de aflevering via Spotify of Apple Podcast.
Het lerende tienerbrein: Jelle Jolles
Jelle Jolles, hoogleraar neuropsychologie, verzorgde op 4 april 2023 een lezing voor het po en vo over het thema 'het lerende tienerbrein'. Jelle ging in op de theorie van het ontwikkelende brein vanuit een neuropsychologisch perspectief. Aan tafel bij Lucas blikten we met Jelle Jolles en twee collega's terug op de lezing. De presentatie is in handen van Sjoerd van de Vijver. Beluister de aflevering via Spotify en Apple Podcasts.
10 jaar ontwikkeling kindcentra
Aan tafel bij Lucas bespreken we activiteiten van Lucas Onderwijs. Deze maand voeren we het gesprek over de publicatie: 10 jaar ontwikkeling kindcentra. De publicatie kijkt in 10 gesprekken met 20 medewerkers terug op 10 jaar ontwikkeling van kindcentra. Aan tafel gaan drie van deze medewerkers in gesprek. Beluister de aflevering via Spotify en Apple Podcasts.
Kansengelijkheid - Andy Oppong
Andy Oppong is cultuurtolk. Hij kwam als 11-jarige nieuwkomer vanuit zijn geboorteland Ghana naar Nederland. Een reis met veel obstakels. Door die reis is hij nu in staat nieuwkomers en professionals te helpen door culturen te vertolken. Andy heeft onlangs gesproken op een studiedag over kansengelijkheid. De presentatie is in handen van Sanne van Veen-Alblas. Beluister de aflevering via Spotify en Apple Podcasts.
Brokkelbrein - Gertie Verreck
Deze maand voeren we het gesprek over het webinar ‘Van brokkelbrein naar focus’ met Gertie Verreck. Gertie is gespecialiseerd in breinleren en is medeauteur van het boek 'Van brokkelbrein naar focus’.
Appjes, berichtjes, online gaming, filmpjes delen – social media zijn fantastisch. Diezelfde social media verstoren ook vaak de noodzakelijke aandacht. Gevolg: een brokkelbrein en negatieve invloed op leren. Hoe help je als leerkracht leerlingen te focussen? De presentatie is in handen van Sanne van Veen-Alblas. Beluister de aflevering via Spotify en Apple Podcasts.
Meetup Eramus+ en de impact van internationaliseren
Deze keer voeren we het gesprek over de Meetup ‘Erasmus+ de impact van internationaliseren’. We praten met de coördinator van Erasmus+ en twee deelnemers aan deze meetup en geven praktische informatie over wat erbij komt kijken om zelf een buitenlandreis te organiseren en hoe je daarvoor een subsidie kunt aanvragen. De presentatie is in handen van Rogier Luiten.
Beluister de aflevering via Spotify en Apple Podcasts.
Versterken van motivatie bij leerlingen
Deze maand bespreken we met twee collega's het webinar ‘Versterken van de motivatie bij leerlingen'. Het webinar werd verzorgd door Stefan van Langevelde van Take a Step. Centraal staat de vraag 'Hoe komen mijn leerlingen van MOETEN naar WILLEN?'. De presentatie is in handen van Sjoerd van de Vijver.
Beluister de aflevering via Spotify en Apple Podcasts.