AI-Conferentie: leren met en over AI
woensdag 18 september 2024
Hoe leren we met AI en over AI in het onderwijs? Samen met AI-experts, onderzoekers en collega’s nemen we je mee in de (laatste) ontwikkelingen en delen good practices. Er is een uitgebreid programma van sprekers en praktische workshops om kennis te maken met AI of om je verder in AI te verdiepen.
Kunstmatige intelligentie (AI) heeft impact op alles in ons onderwijs. Het beïnvloedt niet alleen hóé we leren, maar ook wát we leren. AI kan helpen om het werk van leraren en leerlingen te verbeteren, maar brengt ook risico's met zich mee. Hoe leren we onszelf en onze leerlingen hoe we om kunnen gaan met AI?
'Leerlingen maken voor hun opdrachten al regelmatig gebruik van kunstmatige intelligentie. ChatGPT kan een leerling helpen bij het schijven van een verslag of werkstuk. Op het eerste oog ziet het ingeleverde werk er netjes en goed uit. Als je het vervolgens nogmaals doorleest, zie je dat er iets niet klopt: te moeilijke taal en de feiten kloppen niet.' Je maakt je zorgen, want wat heeft de leerling nu eigenlijk geleerd van deze opdracht?' | | 'Snappet, een online methode, heeft een nieuwe functie geïntroduceerd: de Co-pilot. De Co-pilot is een hulpmiddel dat is ontwikkeld om leraren te ondersteunen bij het vinden en plannen van de meest effectieve leeractiviteiten passend bij hun groep. Als een persoonlijke assistent plant Co-pilot vervolgens de lessen in.' Maar kan en mag je als leraar wel volgen wat Co-pilot doet? En werkt Co-pilot voor iedere leerling wel even goed? |
Keynote
| Erdinç Saçan is docent, adviseur en spreker. Hij is gespecialiseerd in generatieve AI, inclusieve AI en onderwijsvernieuwing. Erdinç is mede-auteur van het boek 'Leven en leren met AI; een handboek voor verantwoord gebruik van generatieve AI'. Daarnaast publiceert Erdinç veel opiniestukken in dagbladen en magazines en maakt hij podcast over AI. |
Workshops
Na de Keynote zijn er diverse workshops te volgen; bij de workshops staat aangegeven voor wie de workshop is en (en indien relevant) wat het instapniveau qua kennis is. Je kunt twee workshops volgen tijdens de conferentie.
Handreiking AI voor scholen
Eugenie Zwanenburg en Michel Cents, Kennisnet
Doelgroep: leidinggevenden, ict-coördinatoren en beleidsmakers
De handreiking AI voor scholen van Kennisnet geeft je concrete tips en achtergrondinformatie om aan de slag te gaan met AI in je school, rondom verschillende thema's. In de workshop krijg je aan de hand van praktische voorbeelden te zien hoe je de handreiking kunt inzetten.
Beoordelen in een tijdperk van AI
Marica Balk en Tijmen Poell, R&D specialisten bij CitoLab
Doelgroep: leraren po/vo en beleidsmakers
Ondek tijdens deze interactieve workshop wat de invloed is van AI op de beoordeling. Ga hands-on aan de slag met prototypes van Schrijfblik en CheckMate en ontdek: Wat gebeurt er met het oordeel wanneer leerlingen AI gebruiken (Schrijfblik)? En hoe verandert de beoordeling wanneer leraren AI inzetten (CheckMate)?
Een schrijfrobot in je klas
Bram van Mil, leerkracht KC Snijders en NOLAI
Niveau: basis
ChatGPT is een robot die je kan helpen bij o.a. schrijven. In deze workshop laat Bram je kennismaken met zo’n schrijfrobot en leer je hoe je goede opdrachten geeft. Ontdek wat een schrijfrobot kan (en niet kan), hoe je het zelf kunt gebruiken en hoe je het kunt inzetten in je klas of op school.
Crash Course AI in het onderwijs
Kilian Geryszewski, Leerkracht basisschool Het Lichtbaken en NOLAI
Wouter Jansen, docent middelbare school Corbulo College en NOLAI Niveau: basis
Een toegankelijke introductie in de basis van AI gericht op het onderwijs. Wat is AI precies is en welke praktische mogelijkheden zijn er al? Het Nationale Onderwijslab AI (NOLAI) ontwikkelt projecten in samenwerking met scholen, bedrijven en wetenschappers die makkelijk toepasbaar zijn in de praktijk.
Bouw je eigen GPT
Tom Franse, TMI
Doelgroep: leerkrachten po/vo Niveau: gemiddeld/gevorderd
Breng een historisch figuur tot leven, maak een interactief stripboek of bouw een leerlijn-generator. In deze workshop leer je hoe je een eigen chatbot kunt creëren. Met praktische demo’s en brainstormsessies werk je stap voor stap aan de hand van een template aan je eigen GPT en leer je hoe je deze uiteindelijk kunt publiceren.
ChatGPT voor schoolleiders en beleidsmedewerkers
Rick Ottenhof, beleidsmedewerker HRM bij Lucas Onderwijs
Niveau: basis tot gevorderd
Hoe kan ChatGPT helpen om de werkdruk voor schoolleiders en beleidsmedewerkers te verlichten? Maak kennis met verschillende AI-tools en leer hoe je deze praktisch kunt inzetten voor onder andere het schrijven en samenvatten van teksten, het stellen van vragen, en het verkennen van nieuwe onderwerpen. Daarbij bespreken we de risico’s, valkuilen, en hoe je AI op een verantwoorde manier kunt gebruiken.
Bezoek het Corbulab: Ontmoet een historisch figuur in VR
Na afloop van de conferentie kun je in het technisch innovatielab van het Corbulo College, een unieke VR-ervaring beleven. Zet een VR-bril op en spreek met o.a. Neil Armstrong of Vincent van Gogh! Via deze immersive technologie word je rondgeleid door iemand uit Ierland, waarna je direct in gesprek kunt gaan met een van deze iconische figuren. Een fascinerende manier om met behulp van AI en VR geschiedenis tot leven te brengen!
Kennis verwerven
Oefenen
Ontdekken
Bijeenkomst
Tijd: | 13.30 - 17.00 uur |
Locatie: | Corbulo College, Van Tuyll van Serooskerkenstraat 2, Voorburg |
Doelgroep: | Directies, leraren en oop po/vo |
Kosten: | Aan deze activiteit zijn geen kosten verbonden voor de deelnemer. Annulering kan tot maximaal één week voor de bijeenkomst. Daarna wordt 25 euro in rekening gebracht. |
Bijzonderheden: | Er is beperkte parkeergelegenheid in de wijk. Kom zo mogelijk met het ov of op de fiets. Inloop vanaf 13.00 uur. |
Meld je aan